Delta Environmental Projects

– miljöprojekt i Filippinerna

Marknadsöversikt

Landfyllnad

Landfyllnad (reclamation) genomförs för nya landområden i närheten av växande städer och flygplatser. I Sydostasien finns ett stort fokus på att skapa nya landområden.

Cirka 40 miljarder ton sand och grus utvinns årligen för byggnadsindustrin och för landfyllnadsprojekt. För att fylla en kvadratkilometer landyta krävs det 37,5 miljoner kubikmeter sand.

Marknad

Befolkning

Ökande befolkning medför ett större behov av infrastruktur för tex nya flygplatser och hamnar.

Pris

På grund av ökande befolkning och konkurrens ökar priset på land, framför allt i Sydostasien. Utfyllnad av landområden är mindre kostsamt jämfört med att köpa mark.

Miljö

Landfyllnad påverkar naturens ekosystem. Effekterna av landfyllnad kan påverka den naturliga omvandlingen av kustlinjer och kustnära biologiska resurser som fiske, sediment, mangrove och rev. En naturlig omvandling av en kustlinje är viktigt för en hållbar livsmiljö.

Geopolitik

På grund av geopolitiska frågor och tvister gällande internationella havsgränser har många länder infört förbud mot sandexport exempelvis Malaysia år 1997, Indonesien år 2007, Kambodja och Vietnam år 2009. Efterfrågan på sand från länder utan exportförbud såsom Filippinerna ökar. Restriktioner mot sandexport resulterar ofta i en ökad efterfrågan med ökade priser för sand.

Konkurrenter

Det finns få konkurrenter i Filippinerna med liknande profil som Delta. Ett exempel är Omnico i Ilocos Norte; nordvästra Luzon. Flera konkurrenter på Filippinerna är relativt kortfristiga och ibland bara verksamma några år. Huvuddelen av deras produktion och försäljning av sand och grus är för lokala marknader.

Det är svårt att hantera hela kedjan av viktiga faktorer, som produktion, logistik och tillståndsprocesser, som är nödvändiga. Delta PHI:s goda förbindelser med filippinska myndigheter är då viktiga.